AÇIKLAMALAR

TEK  KİRİŞ KÖPRÜ VİNÇ
 
Vinç Tek kirişlidir.  Kirişler TSF MAKİNA standart tip imalatıdır. Kirişler saç ve profillerden oluşturulmuş kutu konstrüksiyon kaynaklı imalattır. MONOBEAM troley kirişlerde vinç kutunun alt bölgesinde yürür. Kiriş sehim hesaplarında  eksen açıklığının çökmeye oranı min 1/1000 alınır. Köprü kirişi  başlıklara kolay montaj ve demontaj kolaylığı açısından  cıvata somun sistemi ile bağlanmıştır. Sistem  2 kat astar 1 kat sonkat boya ile boyanacaktır.
Tek kiriş, Monoray köprü, kedili vinç, Single beam , tek kiriş tavan vinçi, 6 hareket vinç diyede bilinir. Gezer vinç, gezer köprülü vinç ifadeleri de kullanılır.
 

ÇİFT KİRİŞ KÖPRÜ VİNÇ

İki kirişlidir.  Kirişler TSF MAKİNA standart tip imalatıdır. Kirişler saç ve profillerden oluşturulmuş kutu konstrüksiyon kaynaklı imalattır. DOUBLEBEAM kirişlerde troley kutu konstrüksiyon üstüne 30*40  veya 30*50  St52-3 malzeme  üzerinde yürür.Bu raylar kirişe metod kaynak sistemi ile kaynak edilmiştir. Kirişler kapasite ve açıklığa göre muhtelif ebatlarda bilgisayar ortamında dizayn edilmiştir. Kiriş sehim hesaplarında  eksen açıklığının çökmeye oranı min 1/1000 alınır. Çiftkiriş tiplerde aksi belirtilmedikçe bir adet 40 cm genişliğinde bakım platformu bulunur. TSF MAKİNA standartlarında kaldırma yüksekliği 4 metreden az olan yüksekliklerde  ve kiriş üzeri 1.500mm den az olan yerlerde platform konulmaz. Köprü kirişleri  başlıklara kolay montaj ve demontaj kolaylığı açısından  cıvata somun sistemi ile bağlanmıştır. Sistem  2 kat astar 1 kat sonkat boya ile boyanacaktır.

İşletmelerde genellikle bu vinçler için guse vardır. ancak guse olmayan yerlerde bina durumu – statiği izin verirse yapma guse, mümkün diğilse ayak üzerine konacak yürüme yolları ile vinç tesis edilir.

Vinçlere istenirse özel fonsiyonlar, şekiller verilebilir.

Her siparişinizin imalatı işletmenize özel projelendirilir. Dar saha, düşük tavan, tan dikdörtgen olmayan , baklava şekilli binalar için özel uygulamalarımız olmuştur.

 

PORTAL VİNÇ ;

İki ya da tek kirişlidir.  Kirişler TSF MAKİNA standart tip imalatıdır. Kirişler saç ve profillerden oluşturulmuş kutu konstrüksiyon kaynaklı imalattır. DOUBLEBEAM kirişlerde troley kutu konstrüksiyon üstünde, MONOBEAM troley kirişlerde vinç kutunun alt bölgesinde yürür. Çift kirişlerde troley 30*40  veya 30*50  St52-3 malzeme  üzerinde yürür. Bu raylar kirişe metod kaynak sistemi ile kaynak edilmiştir. Kirişler kapasite ve açıklığa göre muhtelif ebatlarda bilgisayar ortamında dizayn edilmiştir. Kiriş sehim hesaplarında  eksen açıklığının çökmeye oranı min 1/1000 alınır. Çiftkiriş tiplerde aksi belirtilmedikçe bir adet 40 cm genişliğinde bakım platformu bulunur. TSF MAKİNA standartlarında kaldırma yüksekliği 4 metreden az olan yüksekliklerde  ve kiriş üzeri 1.500mm den az olan yerlerde platform konulmaz. Köprü kirişleri, portal ayakları,  başlıklara kolay montaj ve demontaj kolaylığı açısından  cıvata somun sistemi ile bağlanmıştır. Sistem  2 kat astar 1 kat sonkat boya ile boyanacaktır.

  • Yarı portal,
  • Portal ( ayaklı vinç )
  • Tek tarafa portafolu,
  • İki tarafa portafolu,
  • Kuyu vinçleri,
  • Mermer DIŞ SAHA PORTAL vinçleri imalatı, üretimi bu gruptadır.
 

PERGEL VİNÇ , ( Jip crane ) Jip KREYN

 

 

Duvara adapte edilip, döner kol ile 270º açıya kadar dönerek çalışan vinç türüdür. Kolon gibi yapı elemanlarına bağlanarak kullanılır. Kol hareketi istenirse motor tahrikli olabilir. Hafif yükler için  kol hareketi için motor istenmeyebilir. Montaj ve demontaj kolaylığı açısından  cıvata somun sistemi ile bağlanmıştır. Sistem  2 kat astar 1 kat sonkat boya ile boyanacaktır.

Jip kreyn, kollu, kolona bağlı pergel vinç olarak da bilinirler. Büyük kol uzunlukları bağlı olduğu yerin statik hesaplarına bağlıdır, Bağlantı detayları nedir? kolona nasıl bağlanır? gibi detaylar size teklifimizle sunulacaktır.

 

SÜTUNLU PERGEL VİNÇ ;

 

 

Kendi sütunu olan,  döner kol ile 360º dönerek çalışan vinç türüdür. İstenirse bu açıya sınırlama getirilir. 360º dönen pergel vinçlerde akın için döner fırça kullanılır. ( sonsuz tur için ). Sütunlu pergel vinç için ayrıca bir zemin bağlantı temeli yapılır.  Kol hareketi motor tahrikli olabilir. Hafif yükler kol hareketi için motor istenmeyebilir. Montaj ve demontaj kolaylığı açısından  cıvata somun sistemi ile bağlanmıştır. Sistem  2 kat astar 1 kat sonkat boya ile boyanacaktır.

Sütunlu, kolonlu, direkli pergel vinç olarak da bilinirler. Büyük kol uzunlukları kolon ve temel boyutlarını da büyütür, Temel detayları nedir? zemine nasıl bağlanır? gibi detaylar size teklifimizle sunulacaktır.

 

x – BAŞKİRİŞ BAŞLIKLAR Vinç köprü başlarına konan yürüyüş başlıkları ; Genel olarak standart dikdörtgen profillerden üretilmişlerdir.Büyük kapasite ve açıklıklarda ise saçtan mamül konstrüksiyondur.Beher başlıkta 2 tekerlek mevcuttur.Bunlardan bir adedi tahriklidir. Tekerlekler başlıklara rulmanlar ile yataklanmıştır.Tekerlekler 4140 çelik veya GGG70 bakırlı sfero dur. Yüzey sertliği fazla olduğundan aşınmaz.
x – TEK KİRİŞ, ÇİFT KİRİŞ KÖPRÜ VİNÇ YÜRÜYÜŞ  MOTOR VE REDÜKTÖRLERİ 

Köprü yürüyüş-tahrik-hareket redüktörleri yürüyüşlerinde yumuşak kalkışı sağlamak için  SÜRÜCÜ sistemi ile göbekten tahrikli tekerlek kullanılmaktadır.Sistem özelliğinden dolayı vinç kalkış ve duruşlarında vinçte darbe olmaz ve kanca sallan- maz. Kullanılan redüktörlerde servis faktörü 1.7 den az kullanılmaz. Genellikle vinç yürüyüşlerimiz motordan çifthızlıdır.Müşteri talebi veya işin durumuna göre gerekli olduğu hallerde frekans kontröllü sürücü  sistemleri kullanılmaktadır.

x – ELEKTRİK TESİSATI VE KUMANDA TSF MAKİNA  üretimde kaliteyi ön planda tutarak pano içerisindeki elektrik malzemesini  onay görmüş markalarından birisini kullanır. Pano içerisinde sistemi koruyacak gerekli tüm ekipmanlar ile donatılmıştır. Kaldırma grubu panosu kedi üzerinde ,köprü yürüyüş ve giriş panosu beraberce köprü üzerine konur. Köprü sistemi üzerinde hareketli c profilde çalışan arabalar ve feksibıl kablolar ile kedi panosuna enerji getirilir.Vinç kumanda sistemi bağımsız (mobil) istenmiş ise enerji sisteminin yanına bir adet korniş daha yapılarak kumanda butonunu kediden bağımsız ve yükten uzakta emniyetle kumanda edebileceği yere kadar taşıyabiliriz. Ana giriş panosuna  konmak üzere Acil kontaktör (EMERGENCY) ,Faz gidip gelmelerinden vinci korumak için faz sıralama rölesi ve köprü üzerine ikazlar için uyarıcı ışık ve ses ile kullanıcı ile birlikte çalışanları uyaran korna ile ışık konulabilir .Ayrıca vincin kumanda kab- losuz olarak uzaktan kumanda sistemi yapılabilir. Kumanda butonu İtalyan malı TER veya Fransız TELEMECANIQUE markadır.DIN 40050 ye uygun Koruma sınıfı  IP65 dir. Kumanda gerlimi 48 volttur. Özel istekler için  24 Volt yapılabilir. İstenirse Radyo kumanda (remote) ile kablosuz kumanda ve kumanda ekranından yük kancasına takılı  yaklaşık ağırlığı görmek mümkündür. ( İstenirse Net ağırlık ta görülebilir.)
VİNÇ HAREKET SAYISI NE DEMEK ?

6 hareket (1) kanca yukarı, (2) kanca aşağı, (3) kedi sağa, (4) kedi sola, (5) köprü ileri (6) köprü geri. Ayrıca çift hızlı vinçler için bu sayı iki ile çarpılıp söylenir. (1-2) kanca yukarı yavaş, hızlı (3-4) kanca aşağı yavaş hızlı …… (11-12) köprü geri yavaş hızlı.

Kısaca vinç hareket sayısı kontrol pendantı ( butonu ) üstündeki hareket butonlarının sayısıdır. Çift hızlı butonlar çift sayılır.

Örnek olarak 4 hareket vinç kontrol butonu görülmekte. kontrol butonları çift kademe olursa bu vinçe 8 hareket denir. Ayrıca kontaktör sayısını da ifade eder.

2 Hareket vinç tek eksende (x) sağbit vinç, ırgat vinç, yukarı aşağı hareketli vinçtir. çift hızlısı 4 hareket olur.
4 Hareket vinç iki eksende (x y) hareketli monoray vinçlerdir. Çift hızlısı 8 hareket olur.
6 Hareket vinç üç eksende (x y z) hareketli köprü, portal veya pergel vinçlerdir. çift hızlısı 12 olur.

Bu ifadeler halk dili ifadeler olduğundan sadece basit sistem anlatma yoludur. Genel bir kural değildir. Örnek olarak iki kancalı, döner arabalı bir vinç ana kanca çift , yardımcı kanca tek hız, döner araba üç kademe hızlı vinç için… boşuna saymayın. Bu GENEL BİR KURAL DEĞİL, Kısa anlatım yolu.